De Zwangerschap

Juiste balans

Zorg voor een goede balans tijdens je zwangerschap, zorg goed voor jezelf en je kindje, let op de signalen van je lichaam en negeer deze niet. Maak dagelijks contact met je lichaam en je kindje, meerdere keren per dag. Heet je kindje welkom, vertel dat je blij bent met zijn/haar komst, vertel wat je vertellen wilt, en wissel uit dat je het misschien ook wel een beetje spannend vind. Zo uit je jouw gevoel en houdt je deze spanning niet vast, tevens ben je in contact met je aankomend kindje wat ook jullie band zal versterken.

 

Je kunt je kindje van alles meegeven en van alles vragen op zielsniveau, zo je kun je samenwerken als je een naam wilt kiezen, vragen hebt, er gebeurtenissen zijn die een impact hebben, of als eenmaal het einde van je zwangerschap nadert en het proces van de geboorte zijn intrede doet. 

 

Sta stil bij opkomende gevoelens en emoties en geef hier bewuste en oprechte aandacht aan. Voel wat zich aandient, wat je nodig hebt, geef hier gehoor aan en verwen jezelf zo nu en dan ook echt even. Een stukje Coaching in het contact met jezelf en jouw kindje kan ik je ook bij helpen.

Terugblik en Vooruitgang

Je hebt bewust gekozen voor het geven van nieuw leven en bent inmiddels zwanger. De zwangerschap zelf is een mooie tijd om bewust contact te leggen met de diepere lagen van jezelf, terug te kijken naar je eigen leven en om bewust contact te leggen met jullie aankomend kindje. Je kindje en jij kunnen nu al veel van elkaar leren.

 

Je bent aanstaande ouder, maar je hebt zelf ook eigen ouders. Kijk eens terug naar het contact met je ouders en kijk eens verder terug binnen de generatielijn; hoe heb je jezelf ervaren? Hoe zou jij je opvoeding willen vormgeven? Wat vind je belangrijk? Wie was jij als kind? Wat heb je inmiddels zelf geleerd en wat hebben je ouders van jou mogen leren?

 

Ga hier bewust mee om, stippel jouw lijn uit en geef alles een plekje, zodat je verder kunt en dit kan rusten. Komen er heftige zaken naar boven, vraag dan hulp, zodat je geen onnodige spanning en stress oproept. Zie de tijd van de zwangerschap als het herorganiseren en als het plek maken voor deze grote verandering.

Veranderingen in o.a. je lichaam

Je lichaam verandert en binnenin jou verandert er van alles mee. Voordat de ziel zich verbindt met het fysieke lichaam is er eerst een energetische conceptie. Dit is het eerste moment waarop de ziel van jullie aankomend kindje zich verbindt met 1 van de ouders. Als eerste is er een geboorte in de geest; waarbij de ziel zich verbindt met de ouders, daarna volgt de geboorte van de ziel; als de ziel indaalt, en als laatste is er een geboorte in het lichaam; dit is de fysieke geboorte.

 

In contact met jezelf, vanuit de pure liefde in je hart, kun je contact leggen met je kindje. Je kunt jezelf en het contact met je kindje ondersteunen door hierbij je handen op je buik te leggen en contact te maken op zielsniveau. Heet je kindje welkom, verwelkom het steeds weer opnieuw en laat de liefde vrij stromen. Ondersteun de komst van je kindje en biedt het ruimte, liefde, veiligheid, geborgenheid en alles wat het nog meer nodig heeft de ontwikkeling.

 

De ziel van jullie aankomend kindje zal zich tijdens de zwangerschap steeds meer- en vaker verbinden met het fysieke lichaam in wording. Dit is een proces. Vanaf ongeveer 4 maanden kun je je kindje voelen. Je kindje zal zich gaan bewegen; dit is het eerste moment dat je kindje volledig in zijn/haar fysieke lichaam daalt. De maanden die volgen zal het kindje zo nu en dan nog uit het lichaam treden, vaak is het dan stil in de buik van de moeder. Op zo’n moment kun je op zielsniveau contact maken met je kindje en kunnen jullie op deze manier gesprekken voeren. De reden dat het kindje uit zijn lichaam treedt, is om weer in contact te komen met zijn/haar geestelijke begeleiders die hem aan zijn opdracht herinneren en de mogelijkheden die zich voordoen. 

1 op 1 verbonden zijn

Je kindje is 1 op 1 verbonden met jouw levensenergie en dus ook met jouw manier van denken en doen. Je kindje voelt alles wat jij voelt en maakt mee wat jij meemaakt. Je kindje kan geen onderscheid maken tussen zijn/haar wereld en jouw wereld. Je kindje identificeert zichzelf volledig met jou. Wees jezelf hiervan bewust en zorg goed voor jezelf, je kindje en je lichaam.

 

Je hormoonhuishouding verandert en emoties gaan soms alle kanten op. Hoe ga je hier als aanstaande moeder mee om? Zorg goed voor jezelf, je lichaam, en voorkom onnodig zorgen maken. Ontspan jezelf, verwen jezelf, en neem de tijd te luisteren naar de signalen van je lichaam en wat je ziel je ingeeft. Laat jezelf ook eens lekker verwennen met een afgestemde massage of volg lessen zwangerschapsyoga, welke bevorderend zijn tijdens de zwangerschap en straks ook positief bijdragen aan de bevalling en jouw herstel.

Contact met je partner en andere gezinsleden

In het stadium van de zwangerschap is het contact met je partner en eventuele andere kinderen, gezinsleden, van groot belang voor de ontwikkeling van jullie aankomend kindje. Ook het contact met de buitenwereld en hoe jij hiermee omgaat, heeft een grote invloed op de ontwikkeling van het kindje. Je kindje krijgt werkelijk alles mee, dus stel hem/haar gerust als het nodig is en begin hierbij bij jezelf. Onvoorziene situaties kunnen jou en je kindje van slag maken, dus extra genoemd; wees jezelf bewust van je eigen houding en hoe je omgaat met situaties die zich voordoen.

 

In je baarmoeder, al dobberend in het vruchtwater waar jullie aankomende kindje zich huist, gaat de energie van het kindje mee op de trillingen en de geluiden die in- en om jouw aanwezig zijn; je hartritme, je darmen, stemmen, muziek. De oortjes ontwikkelen zich in een heel vroeg stadium van de zwangerschap, houdt hier rekening mee. De baarmoeder zou in wezen een vredige, rustige, veilige en vrije ruimte moeten zijn, wat soms weleens vergeten wordt.

 

Krijg je te maken met een heftige ervaring of gebeurtenis, betrek je kindje hier dan ook bij. Zo kun je het geruststellen en uitleggen wat er gaande is. Krijg je te maken met het nemen van afscheid, heet je kindje dan ook welkom in wie hij of zij is, los van het afscheid dat zich voordoet.

 

Let ook op je dromen en de informatie die je op deze manier binnenkrijgt. Dit is tevens een manier om met je kindje te communiceren en samen informatie uit te wisselen. Houdt voor jezelf een dagboekje bij om belangrijke inzichten op te schrijven. Schrijf op hoe je je voelt, wat jouw wensen, verlangens en behoeften zijn, welke inzichten je ontvangt, waar je tegenaan loopt, en wat je graag nog meer kwijt wilt. Je kunt ook een brief aan je kindje schrijven als je contact maken op zielsniveau lastig vindt. Hierin kun je de vragen stellen die je hebt en aangeven dat je uitkijkt naar de komst van jullie kindje. Deze brief en jouw energie die hierbij vrijkomt wordt geheel ontvangen op zielsniveau.

Richting de fysieke geboorte

Het lichaam van je kindje groeit steeds verder en verder en je kindje krijgt op een gegeven moment minder plek in jouw buik. Het zal meer in één houding gaan liggen en bereid zich voor op het moment wat langzaamaan gaat komen. Als je kindje indaalt en minder bewegingsruimte heeft, is het fijn als jij als moeder goed contact blijft houden met je lichaam en je kindje om jullie allebei op deze manier de juiste ondersteuning te bieden.

 

De geboorte nadert; geef jezelf over aan wat er is, voel wat je kindje, jijzelf en jouw lichaam nodig hebben en probeer jezelf zo goed mogelijk te ontspannen om jezelf over te geven aan het proces van weeën en de werkelijke fysieke geboorte. Werk mee aan het plan zoals zich aandient en volg dit in contact met je kindje. Het is fijn dat je alles omtrent de geboorte goed doorspreekt met je partner, zodat je helder hebt hoe jullie geboorte willen geven. Bespreek dit van tevoren ook met de verloskundige, vroedvrouw of doula en geef aan wat fijn voelt en past bij jullie. Maak kenbaar hoe je het wilt hebben, zodat deze mensen op de gewenste manier kunnen ondersteunen in het gehele proces.