Het Tweede Chakra

Het 2de Chakra - Emotionele Identiteit - Ik Voel

 

Emoties, Vertrouwen

 

Kleur: Oranje

Element: Water

Plaats: Onder de navel en gelijke hoogte aan de achterkant

Orgaan: Voortplantingsorganen, milt

Endocrien systeem: Bijnieren, geslachtsklieren

Zintuiglijkorgaan: Tong, smaak, genitaliën

 

De energie verzorgt het gebied van de geslachtsorganen, nieren, blaas en het bekken. Het is het chakra voor emotie en heeft betrekking op emoties en seksuele gevoelens.

 

Als dit chakra goed in balans is, kun je natuurlijk mee stromen in het leven, kun je vrij je gevoel/emoties tonen zonder "te emotioneel" te worden, sta je open voor intimiteit, ben je gepassioneerd en levendig, voel je diepe vreugde met de schepping, houdt je van het leven op aarde, de mensen, de dieren, de gehele natuur. Je weet wat je wilt. Dit chakra heeft ook te maken met creativiteit en zelfvoldoening. 

 

Bij te weinig 2de chakra energie kun je onzeker zijn in emotionele en seksuele zaken. Vaak worden de natuurlijke behoeften onderdrukt (frigiditeit). Rigiditeit van lichaam en gedrag, angst voor seks, weinig sociale vaardigheden, ontzegging van plezier, angst om te veranderen, gebrek aan verlangen/hartstocht/opwinding.

 

Bij teveel 2de chakra energie kun je eerder overgevoelig en te emotioneel reageren. Emotionele afhankelijkheid. Soms ben je seksverslaafd, en/of heb je dwangmatig gedrag, obsessionele gehechtheid, zwakke grenzen.

 

Dit chakra raakt uit evenwicht bij het oplopen of ondergaan van onstabiele situaties, emotioneel geweld/manipulatie, seksueel misbruik, afwijzing, ontkenning van het gevoel, religieuze of morele strengheid.

 

Lichamelijke aandoeningen: 

Aandoeningen van de voortplantingsorganen/milt/urinewegen, menstruatieproblemen, seksuele disfuncties, pijn in de onderrug, geen zin in eten, geen zin in seks, of in het leven.

 

Tips harmoniseren 2de chakra: maak verbinding met het element water. Ga zwemmen, neem een bad i.p.v. een douche, ga naar de sauna. Drink voldoende water.

 

Onder actief: ga met de kleur oranje aan de slag. Oranje is een kleur vol vitale energie en verbonden met levenskracht. Oranje vertegenwoordigd sensualiteit en seksualiteit, evenals een hechte band met vreugde en passie. De kleur oranje stimuleert lichamelijk energie en kan onderdrukte vitaliteit - door een overactieve geest - openen. Oranje wekt eetlust op. Eet sinaasappelen, maak contact met je buik, zoek ontspanning, pak een hoepel en dans! Verken je eigen sensualiteit. Koop regelmatig iets moois voor jezelf, wat je in laat pakken als een kanootje. Maak een wandeling in het maanlicht. Leg je handen net onder je navel.

 

Overactief: lees boeken over geestelijke ontwikkeling en de maatschappelijke problemen. Draag eens een kleur die je niet mooi vindt, of gebruik de kleur om je hierop te focussen. 

 

Edelsteen: Citrien, tijgeroog, barnsteen, topaas en koraal.

 

ORANJE