De Geboorte

Samenwerkingsproces

Belangrijk is een goede afstemming op het zelf en het geboorteproces in samenwerking met het kindje, de partner en eventuele andere naasten. Voldoende vertrouwen in het eigen lichaam en de inkeer naar binnen is stap 1 in het proces. Het is mooi als de moeder haarzelf kan overgeven aan de ontsluitingsweeën die zich aandienen en mee kan gaan met de kracht hiervan zonder bang te zijn voor wat er gaat komen.

 

Bang zijn voor de bevalling of de pijn die ermee gepaard gaat, zorgt ervoor dat de moeder zichzelf niet goed kan ontspannen met als gevolg dat het baringsproces langer zal duren en dat er stress- en angst hormonen worden geproduceerd. De kracht van de weeën brengt een energie stuw op het hoofd en het lichaam van de baby over. Hoe meer ontspanning, hoe minder de uitwerking van deze overdracht zal zijn.

 

Ondersteuning van de partner en andere naasten is heel belangrijk in dit proces. Het zijn de mensen die je kennen, jou een vertrouwd gevoel geven en weten wat jij zou willen. Geef van tevoren goed aan wat je van hen verwacht. Je eigen ruimte, een veilige, rustige en vertrouwde omgeving ondersteunen dit proces en ondersteunen de kracht in jezelf hierbij. Kies je ervoor om thuis te bevallen, dan kun je een bad nemen als dit fijn voor je voelt, jezelf bewegen zoals je wilt, rondlopen wanneer je wilt, geluid maken, je eigen muziek luisteren en ben je bekend met de vertrouwde huiselijke energie om je heen.

 

Muziek, geuren en kleuren of een passende edelsteen kunnen tijdens het geboorteproces extra ondersteunend zijn. Zorg voor een fijne sfeer en voldoende rust om je heen, zodat je jezelf in vertrouwen over kunt geven aan wat er is en hoe het proces zal lopen.

Afstemmen

Je kunt jezelf afstemmen op je kindje en jullie proces. Heet je kindje welkom, geef je kindje aan dat het veilig is en laat hem/haar zijn weg naar buiten vinden en vervolgen. Geef je kindje aan dat er iemand voor hem klaarstaat, zodat dit een uitnodiging is om mee te gaan in het proces van de komst naar buiten. Geef je kindje aan wat jij voelt en meemaakt, moedig het aan en kijk wat er nodig is in ieders proces. De geboorte van je kindje is tevens de geboorte van jezelf en jullie als vader en moeder.

 

Na de bevalling is het fijn als je kindje direct bij jou wordt gelegd en dat jullie op deze vertrouwde manier van elkaar kunnen genieten. Het proces van hechten en binden zet zich hier direct ook weer verder voort. Alles wat er in- en om jou heen gebeurd en aanwezig is heeft invloed op dit proces. Wordt je kindje direct weggehaald of zijn jullie nog met elkaar verbonden. Het proces van de geboorte en het baren zelf laat voor beiden een grote impact achter en brengt tevens een hele grote verandering teweeg; de komst op aarde.

Ziekenhuis

Een geboorte in het ziekenhuis kan gepaard gaan met meer stress en spanning tijdens het geboorteproces zowel voor de moeder als ook voor de vader. Protocollen, statistieken, onrust op de afdeling en felle lampen dragen niet bij aan een prettige sfeer tijdens de bevalling. Zorg ervoor dat je ten alle goed afgestemd blijft op wat jij ervaart en voelt in je lichaam en in samenwerking met je kindje.

 

Het gebruik van pijnbestrijding, weeënopwekkers en weeënremmers wordt vaak onderschat. Deze hebben invloed op het proces van de geboorte en hebben tevens ook een impact op het latere leven. Weeënopwekkers zorgen voor een storm van weeën wat angst en paniek kan veroorzaken bij moeder en kind. Zij weten niet wat hen overkomt, zijn onvoldoende voorbereid en komen in een stressvolle situatie terecht. De aanmaak van Oxytocine, welke ondersteund bij het opgang komen van de weeën en zijn werk doet tijdens de bevalling en de borstvoeding, wordt door stress geblokkeerd.

 

Bij een snelle ontsluiting en bevalling worden moeder en kind overrompeld wat traumatisch kan zijn. Om hiervan een voorbeeld te geven; dit kan zich in het verder leven uitten in geen grenzen aangeven en het opzoeken van extremen. Een snelle ontsluiting en bevalling wordt ook wel stortbevalling genoemd. Dit is 1 van de uitgelichte opvallende bevallingen. Vroeggeboorte, of als moeder en kind direct na de bevalling van elkaar worden gescheiden, zorgen ook voor een grote impact op beiden en de ontwikkeling van een veilige band.

 

Een opgewekte bevalling of een uitgestelde bevalling kunnen zorgen voor boosheid en onmacht bij de moeder, welke tevens zijn uitwerking heeft op het kind zoals het zichzelf ervaart en vormgeeft in het latere leven. Een uitgestelde bevalling hindert het kind in het proces van zijn geboorte, waardoor het op latere leeftijd zijn zin ‘om door te zetten’ niet kan vinden. Een geregelde uitgestelde geboorte kan op het kind doorwerken als een gevoel van tegengehouden worden. Geboorten waarbij in wordt gegrepen op het proces zoals het zich aandient, kan op latere leeftijd zorgen voor bijvoorbeeld ‘weerstand tegen moeten’ waar men tegen aanloopt, neerslachtige en verwarrende gevoelens, hoofdpijnen (door de druk op het hoofdje), andere gevoelens en gedrag waar geen grondslag van te vinden is.

 

Dit is een heel belangrijk proces is en een specifieke blauwdruk afgeeft en meegeeft aan het latere leven. Een natuurlijke bevalling zou bij iedereen bovenaan moeten staan, maar helaas laten we ons toch door anderen leiden en vertrouwen we op de middelen die beschikbaar zijn zonder ons lichaam raad te plegen of de afstemming naar binnen te maken.

 

Hierin heb ik verdieping gevonden in een Lezing, 2 daagse Workshop: From Womb To World - Anna Verwaal.

En ondersteun ik moeder en kind door middel van Geboorte verwerking 

Verbinding met jezelf en het kindje in je buik

Belangrijk is dus; in goed contact met jezelf, in contact met je lichaam en je aankomende kindje de natuurlijke processen van de geboorte te volgen. Volg je lichaam en laat je niet gek maken als de hulp om je heen wat anders zegt dan jij van binnen voelt en zou willen. Pers vanuit je vrouwelijke kracht, in de houding die bij je past, in contact met je lichaam en het kindje en laat je hoofd erbuiten. Keer jezelf als het ware naar binnen en doe dit samen.

 

Maak hierbij gebruik van de zwaartekracht en volg je lichaam. Op deze manier heb je contact met je eigen kracht en heb je de regie in handen. Zorg dat je bekken vrij en bewegelijk is en laat je lichaam zijn gang gaan. Het liggen op een bed wordt gedaan, zodat de verloskundige en de arts beter zicht hebben op wat er gebeurd, ze kunnen er beter bij en het is beter voor hun eigen houding.

 

De houding om de benen op te trekken, de kin op de borst te leggen, en een hap lucht te nemen geeft extra spanning op de buik, wat juist tegenwerkt. Er komt meer gewicht op de baarmoeder, waardoor de bloedvaten worden dichtgedrukt en er minder zuurstof naar het hart van de moeder en het hart van de baby stroomt.

Bevallen in water, bad

Deze manier van water naar water is veel geleidelijker en zachter voor de baby dan van water naar lucht. Zo creëer je een tussenstap tussen de veilige baarmoeder en de buitenwereld. De ruimte in bad is zoals de baarmoeder, maar dan met meer ruimte en licht. Tevens is het proces van ademhaling gekoppeld aan het in contact komen van de huid met lucht.

 

Als je in water bevalt, voorkom je dat de baby al gaat ademen als hij/zij nog in het geboortekanaal zit. De navelstreng zorgt tijdens een waterbevalling dat de baby van zuurstof wordt voorzien op de manier zoals de baby is gewend. Voor de moeder zal een waterbevalling ook verzachtend, ontspannend en helend van werking zijn.