· 

Gronden en aarden met Ademhalingstechnieken

Door jezelf bewust te zijn van je houding en je ademhaling zorg je ervoor dat je ruimte creëert voor- en ook in jezelf. Ruimte voor jouw aanwezigheid. Je maakt letterlijk en figuurlijk ruimte in jezelf vrij voor jouw werkelijke zijn. Je geeft jezelf adem- en levensruimte. 

Waarom is goed ademhalen zo belangrijk?

Door 'tot in je onderbuik' door te ademen laat je vitale levensenergie door- en langs jouw gehele energiesysteem en belangrijke organen stromen. Je chakra's komen in 1 mooie rechte lijn met elkaar in verbinding te staan. Dit is van belang voor een goede doorstroming van vitale levensenergie in jouw gehele energiesysteem. Je chakra's staan in verbinding met jouw organen, welke weer een uitwerking hebben op jouw hormoonsysteem, jouw algehele gezondheid en gesteldheid in het algemeen.

Oefening

Zoek een plek uit waar jij jezelf fijn voelt en zorg dat je niet gestoord kunt worden. Zorg ervoor dat je jezelf veilig voelt op de plek waar je de oefening gaat doen. Ga rechtop staan met je benen iets uit elkaar en je voeten plat op de grond. Zet je zelf in wezen neer en neem hiervoor de tijd. Adem een aantal keer diep in via je neus en weer uit via je mond. Adem vitale levensenergie naar binnen en laat op een uitademing spanning gaan. Laat je ademhaling zo steeds een stukje verder zakken en voel hoe je lichaam meebeweegt. Als je het fijn vindt, kun je hierbij je handen op je onderbuik leggen. Voel maar hoe jij dit doet en volg jezelf.  

  • Hoe voel je je?
  • Voel jij jezelf stevig staan?
  • Kun jij helemaal aanwezig zijn, in je lichaam, en rechtop staan?
  • Of voelt dit onnatuurlijk aan?
  • Houdt jezelf in?

Wees jezelf bewust van jouw houding, wat je voelt en hoe je hierop reageert. Wees jezelf bewust van je gedachten als deze er zijn. Geef deze kort de aandacht en laat je gedachten ook weer gaan.

Stapje verder met de oefening

Stel jezelf voor dat je voeten voetchakra's hebben aan de onderkant van je voeten, welke je open kunt zetten richting het hart van de aarde. De aarde die ons steunt en waar we ons kunnen ontladen en opladen. Ga met je aandacht naar de onderkant van je voeten. Beweeg je voeten maar eens heen- en weer en open je voet chakra's. Beweeg jezelf (wiegend) heen en weer, zodat je voelt hoe je staat. Draai in een rustig tempo cirkeltjes met je bekkengebied en voel maar hoe jij in je onderlichaam zakt.

 

Hoe is het contact met je voeten en de grond/aarde onder jouw voeten? 

Voel- en verken dat gebied maar eens. 

 

Laat dan via je voeten een vitale rode kleur vanuit de aarde je voeten en beenkanalen in stromen. Volg de stroom naar binnen via je enkels, je onderbenen, je knieën, je bovenbenen zo verder je bekkengebied in en laat de kleur hier vrijuit stromen.

 

Beweeg jezelf opnieuw rustig - wiegend - heen en weer van je ene voet op je andere voet. Zo kan de energie verder en vrijer stromen. Voel maar rondom je bekkengebied hoe je heupen losser worden en je gewicht zich verplaatst. Je komt meer en meer aan in jouw lichaam. Wordt jezelf bewust van jouw aanwezigheid en de plek waar je staat. Dit is jouw eigen ruimte.

Volgende stap

Je kunt de energie die los is gekomen afvoeren. Laat alle energie die los is gekomen maar helemaal gaan; de aarde neemt het graag van je aan. Dit kun je via je voet chakra's of via je stuit gebied doen; kijk maar wat prettig voelt.

 

Voet chakra's: laat alle energie maar helemaal gaan zoals de rode kleur ook in je lichaam is gekomen.

 

Stuit gebied: visualiseer dat je een grondingskoord hebt welke via je stuitje zo de aarde in gaat. Denk er niet teveel overna hoe het koord eruit “hoort te zien”. Alles is goed. Laat het koord maar “gewoon” ontstaan. Laat het gebeuren en vertrouw. Als jij dit enkel uitnodigt, zal dit vanzelf ontstaan en gebeuren. Het koord is een afvoerkanaal om overtollig of energetisch vervuilde energie los te laten.

 

Je voelt zelf wanneer het genoeg is. Adem nog een keer diep in via je onderbuik en laat los via een uitademing. Je voetchakra's staan in de stand zoals het past voor jouw. Voel nog maar even na en rek jezelf lekker uit. Je mag er helemaal mag zijn. In jouw eigenheid. Stroom jouw vitale levenskracht.

 

 Voel jezelf stevig in je schoenen staan

Je kunt de hele wereld aan

Ga mee op de stroom van het leven 

Je eigen ruimte begrenzen

Wanneer je in jezelf aanwezig bent - in je eigen ruimte staat - kun je jouw eigen ruimte vanuit jouw punt van rust begrenzen. Hier kunnen we samen dieper op in gaan.